Ziołowo - miodowa panna cotta z Ruislip

Przepis z programu Szef kuchni w wielkim mieście (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Ziołowo - miodowa panna cotta z Ruislip
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 ml śmietany 30%

200 ml pełnotłustego mleka

1 laska wanilii

1 gałązka rozmarynu

1 gałązka tymianku

1 świeży liść laurowy

2-4 łyżek jasnego miodu

3 listki żelatyny

 

 

Przygotowanie:


Śmietanę i mleko wlać do rondla o grubym dnie. Rozciąć na pół laskę wanilii, wyskrobać miąższ i dodać do śmietany razem z połówkami strąka. Dodać zioła. Mieszając od czasu do czasu doprowadzić powoli do wrzenia, potem zdjąć z ognia. Odstawić na 5 10 minut, aby śmietana przeszła aromatem ziół i wanilii. Nie należy trzymać ziół w śmietanie za długo, aby ich aromat nie był zbyt silny. Śmietanę przelać przez sito do czystej miski i dodać miód do smaku. Żelatynę moczyć przez minutę w zimnej wodzie, aby zmiękła, dodać do śmietany. Mieszać, aż żelatyna dokładnie się rozpuści. Przykryć i odstawić do ostygnięcia. Panna cottę rozlać do sześciu metalowych miseczek i wstawić do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny. Można ją przygotować nawet dwa dni przed podaniem, o ile będzie przechowywana w lodówce i przykryta folią spożywczą. Przed podaniem każdą miseczkę postawić do góry dnem na talerzyku i delikatnie wytrząsnąć. Można przedtem na krótko zanurzyć ją w gorącej wodzie, ale po wyjęciu z wody trzeba ją dokładnie wytrzeć, aby woda nie dostała się na talerz. Można też podgrzać przez chwilę palnikiem gazowym. Podawać polaną miodem i przybraną ziołami.

powrót

Podobne przepisy

Gruszki zapiekane z serem pleśniowym
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Porzeczkowe semifreddo
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Panna cotta na mleku kokosowym
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Kasza z serkiem i owocami egzotycznymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Jabłka pieczone
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pudding czekoladowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.