Ziołowe panisse z salsą verde

Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Ziołowe panisse z salsą verde
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka + 2 łyżki mąki z ciecierzycy

2 szklanki wody

6 łyżek oliwy extra vergine plus więcej do smażenia

3 łyżki posiekanej świeżej bazylii

3 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku

½ łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie:


W średnim rondlu utrzyj mąkę z ciecierzycy z wodą i oliwą, podgrzewając na średnim ogniu. Gotuj stale mieszając około 7 minut, aż mieszanina będzie gęsta i gładka. Zdejmij rondel z ognia i odstaw na 10 min. Wmieszaj zioła oraz sól i rozprowadź w kwadratowej foremce o boku 20 cm, wyłożonej folią plastikową, zupełnie ostudź i wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Przed podaniem rozgrzej nieco oliwy na teflonowej patelni. Przełóż panisse na deskę i pokrój na 16 prostokątnych kawałków o wymiarach 2,5 x 10 cm. Smaż panisse po około 3 minuty z każdej strony, aż będą złocisto-brązowe. Delikatnie przełóż na talerze i podaj z salsą verde.

powrót

Podobne przepisy

Omlet tradycyjny (francuski)
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Obazda
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Jajka w sosie winnym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Carpaccio z łososia z koprem włoskim
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Losoś i koper (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.