Anna Olson

Zimowe brownie z dżemem malinowym


Przepis z programu Na słodko 3 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Zimowe brownie z dżemem malinowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1/3 szklanki dżemu malinowego

100 g gorzkiej czekolady

posiekanej

200 g masła pokrojonego na kawałki

1 szklanka cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego (ewentualnie)

2 duże jajka

½ szklanki mąki

¼ szklanki kakao w proszku

½ łyżeczki mielonego cynamonu

½ łyżeczki mielonych goździków

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Natłuścić i wysypać mąką kwadratową formę o boku 20 cm, wytrząsając nadmiar mąki. Rozmieszać dżem w miseczce i odstawić. W rondlu o grubym dnie stopić na małym ogniu czekoladę i masło, mieszając, aż powstanie gładka masa. Zdjąć z ognia, przełożyć czekoladową mieszaninę do dużej miski i odstawić na 10 min do ostygnięcia. Dodać cukier oraz ekstrakty i wymieszać. Dodawać po jednym jajku, mieszając drewnianą łyżką, aż czekoladowy krem będzie błyszczący. Do drugiej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodawać w porcjach, mieszając krótko, aż ciasto będzie jednolite, ale niezbyt intensywnie, żeby się nie napowietrzyło.
Połowę ciasta przełożyć do foremki i rozprowadzić na nim warstwę dżemu malinowego. Na wierzch przełożyć łyżką pozostałe ciasto i ostrożnie wyrównać powierzchnię. Piec pośrodku piekarnika przez 25 – 30 min, aż powierzchnia ciasta będzie twarda i matowa. Ostudzić na metalowej kratce przed pokrojeniem.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.