Zimny mus kawa z mlekiem w filiżance

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zimny mus kawa z mlekiem w filiżance
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

:

łyżeczka kawy rozpuszczalnej

70g cukru

3 żółtka

1/2 litra śmietany kremówki

2 łyżki mleka

100 ml wody

 

 

Przygotowanie:


Kawę rozpuszczamy w letnim mleku. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 7-8 minut, aż syrop będzie przeźroczysty i dość gęsty (w temperaturze około 120º Celsjusza). Żółtka ubijamy elektryczną ubijaczką do uzyskania puszystej masy; dodajemy wąskim strumieniem ciepły syrop i ubijamy tak długo, aż ostygnie; dodajemy rozpuszczoną w mleku kawę i na koniec ubitą na pianę śmietanę. Do schłodzonych w zamrażarce filiżanek przekładamy mus i wstawiamy do schłodzenia do zamrażarki na 2 godziny. Przed podaniem przygotowujemy dekorację: rozpuszczamy kawę w 2 łyżkach śmietany i dodajemy do bitej śmietany. Dekorujemy mus rozetkami z bitej śmietany.

powrót

Podobne przepisy

Ptysie cynamonowe z lodami cynamonowymi i ciepłym sosem czekoladowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krokiety z jabłek z sosem jarzębinowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Sorbet truskawkowy z bananami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser lodowy bombe glacee
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Desery, Lody
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zabaione z owocami leśnymi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Budyń noego
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia turecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.