Zimny mus kawa z mlekiem w filiżance

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zimny mus kawa z mlekiem w filiżance
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

:

łyżeczka kawy rozpuszczalnej

70g cukru

3 żółtka

1/2 litra śmietany kremówki

2 łyżki mleka

100 ml wody

 

 

Przygotowanie:


Kawę rozpuszczamy w letnim mleku. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 7-8 minut, aż syrop będzie przeźroczysty i dość gęsty (w temperaturze około 120º Celsjusza). Żółtka ubijamy elektryczną ubijaczką do uzyskania puszystej masy; dodajemy wąskim strumieniem ciepły syrop i ubijamy tak długo, aż ostygnie; dodajemy rozpuszczoną w mleku kawę i na koniec ubitą na pianę śmietanę. Do schłodzonych w zamrażarce filiżanek przekładamy mus i wstawiamy do schłodzenia do zamrażarki na 2 godziny. Przed podaniem przygotowujemy dekorację: rozpuszczamy kawę w 2 łyżkach śmietany i dodajemy do bitej śmietany. Dekorujemy mus rozetkami z bitej śmietany.

powrót

Podobne przepisy

Pischinger
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Migdały rocher
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gruszki z szafranem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Crepe suzette
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Naleśniki maślankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Krem zabaione aromatyzowany winem recioto i kulkami melona
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.