Zimna zupa z awokado

Przepis z programu Coxon gotuje dla afrykańskich królów (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

Zimna zupa z awokado
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

1 duże albo 2 średnie dojrzałe awokado, obrane, bez pestki, pokrojone w kostkę

2 dojrzałe pomidory, obrane, bez nasion i posiekane w kostkę

75 g dymki, drobno posiekanej

1 rozgnieciony, duży ząbek czosnku

½ papryczki scotch bonnet albo jalapeño, bez pestek, posiekanej

25 g świeżych liści kolendry

125 ml soku z cytryny

50 ml oliwy

½ łyżeczki garam masali

125 ml jogurtu naturalnego lub maślanki

sól i czarny pieprz (do smaku)

marmolada z papryczek jalapeño, crème fraîche lub jogurt naturalny, ciepły chleb kukurydziany (do podania)



Przygotowanie:

Wrzuć wszystkie składniki do robota kuchennego i zmiksuj na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, dolej świeży, schłodzony wywar warzywny. Przelej do miski, wstaw na 30 min do lodówki. Podawaj w ładnych szklankach lub pucharach, z kleksem z crème fraîche lub jogurtem naturalnym oraz z marmoladą z papryczek jalapeño i ciepłym chlebem kukurydzianym.



Opracowano na podstawie „Coxon gotuje dla afrykańskich królów”

powrót

Podobne przepisy

Zupa z groszku z miętą, żółtkiem i prażonym słonecznikiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z bobu z kokosowym bekonem
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Barszcz ukraiński
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.