Ziemniaki z pieczarkami i curry

Przepis z programu Doskonałe trio (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Ziemniaki z pieczarkami i curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

4 ziemniaki duże do pieczenia, po 250 – 300 g każdy

2 łyżki oleju słonecznikowego albo rzepakowego, ewentualnie oliwy

400 g grubo pokrojonych pieczarek

1 duży posiekany ząbek czosnku

spora porcja masła, 30 - 50 g

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz



Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 C. Umyć ziemniaki i nakłuć łupiny widelcem. Piec ziemniaki w formie albo bezpośrednio na blasze przez 1 godz, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Postawić dużą patelnię na średnim ogniu i rozgrzać olej. Smażyć grzyby przez 5 min, aż zmiękną i zmienią kolor. Nie zmniejszać ognia, żeby odparowała wilgoć z grzybów.Przełożyć grzyby na talerz. Usmażyć pozostałe pieczarki. Dołożyć wcześniejszą partię grzybów. Dodać czosnek i pastę curry. Smażyć, ciągle mieszając, przez minutę. Zdjąć z ognia. Przeciąć ziemniaki na pół wzdłuż, trzymając je w serwetce, żeby się nie poparzyć. Przełożyć miąższ ziemniaków do miski. Zostawić 5 mm warstwę miąższu w łupinach. Wstawić łupiny z powrotem do piekarnika na czas przygotowania nadzienia, ale nie na dłużej niż 10 min. Wymieszać miąższ ziemniaków z masłem solą i pieprzem. Dodać pieczarki z curry. Nadziać łupiny ziemniaków i wstawić do piekarnika na 10 – 15 min. Odstawić na 5 min, żeby nieco przestygły. Przyprawić solą i pieprzem przed podaniem. Serwować z czatnejem z mango.



powrót

Podobne przepisy

Pudding chlebowy z mazowiecką nutą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Gryczane bliny ze śledziem
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Potrawy wigilijne, Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chrupiące grzanki z pomidorami i wędzoną makrelą
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Jajka zapiekane
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding chlebowy z sałatką ze smażonego szpinaku
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Omlety ziołowe z warzywami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.