Claire Robinson

Ziemniaki i kalafior zapiekane w śmietanie


Przepis z programu Wystarczy 5 składników (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

Ziemniaki i kalafior zapiekane w śmietanie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 kilogramy ziemniaków

3 miarki kalafiora*

dwie łyżeczki świeżych listków tymianku

dwie miarki creme fraiche (albo tłustej

kwaśnej śmietanki)*

½ miarki kremówki*

sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Kalafior dzielimy na małe różyczki, głąby odcinamy. Kroimy listki tymianku. Mieszamy ze sobą oba rodzaje śmietan. Na blasze do pieczenia układamy warstwę pokrojonych ziemniaków. Przyprawiamy je solą i pieprzem. Polewamy je śmietanowym sosem i posypujemy tymiankiem. W ten sposób układamy trzy warstwy. Na koniec dodajemy kalafior. Całość pieczemy przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury dwustu stopni. Następnie obniżamy temperaturę do stu dziewięćdziesięciu stopni i zapiekamy kolejne pół godziny.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z suszonego dorsza
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.07)zapiekanka z dorsza
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.