Ziemniaki hasselback z cytrynowym majonezem

Ziemniaki hasselback z cytrynowym majonezem
Oceń przepis:
51 ocen Średnia ocena: 3.70

Składniki:

½ szklanki aquafaby
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 2 łyżeczki octu lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • ¾ łyżeczki musztardy
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki syropu z agawy lub dowolnego innego słodzika
  • 1,5 - 2 szklanki oleju roślinnego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Ziemniaki wyszorować, osuszyć i przy pomocy bardzo ostrego noża ponacinać na cienkie 2 - 3 mm paski. Ważne jest, aby w trakcie uważać i nie przeciąć ziemniaka na pół! Ponacinać w ten sam sposób wszystkie ziemniaki, a kiedy będą gotowe, przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polać połową oleju, obsypać szczyptą soli, pieprzu oraz rozmarynem i piec przez 20 - 25 minut. Po upływie tego czasu blachę z ziemniakami wysunąć, oblać pozostałym olejem, oprószyć większą ilością soli oraz pieprzu i piec kolejne 20 minut. Przygotować majonez. Wszystkie składniki poza olejem umieścić w naczyniu blendera i miksować przez 2 - 3 minuty do czasu, aż porządnie się spienią. Następnie wlać olej – wcale nie trzeba go wlewać powoli jak w wypadku tradycyjnego majonezu. Część podać do ziemniaków, a resztę wstawić do lodówki, po godzinie bardzo zgęstnieje.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA