Marta Dymek

Ziemniaki hasselback z cytrynowym majonezem


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

odsłon: 493

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 ziemniaków średniej wielkości

3 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego lub innego ulubionego

3 łyżeczki świeżego rozmarynu

sól i czarny pieprz

 

½ szklanki aquafaby

1 łyżka płatków drożdżowych

2 łyżeczki octu lub soku z cytryny

1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

¾ łyżeczki musztardy

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki syropu z agawy lub dowolnego innego słodzika

1,5 - 2 szklanki oleju roślinnego

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Ziemniaki wyszorować, osuszyć i przy pomocy bardzo ostrego noża ponacinać na cienkie 2 - 3 mm paski. Ważne jest, aby w trakcie uważać i nie przeciąć ziemniaka na pół!
Ponacinać w ten sam sposób wszystkie ziemniaki, a kiedy będą gotowe, przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polać połową oleju, obsypać szczyptą soli, pieprzu oraz rozmarynem i piec przez 20 - 25 minut.
Po upływie tego czasu blachę z ziemniakami wysunąć, oblać pozostałym olejem, oprószyć większą ilością soli oraz pieprzu i piec kolejne 20 minut.

Przygotować majonez. Wszystkie składniki poza olejem umieścić w naczyniu blendera i miksować przez 2 - 3 minuty do czasu, aż porządnie się spienią.
Następnie wlać olej – wcale nie trzeba go wlewać powoli jak w wypadku tradycyjnego majonezu.
Część podać do ziemniaków, a resztę wstawić do lodówki, po godzinie bardzo zgęstnieje.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.