Agnieszka Kręglicka

Ziemniaki faszerowane


Przepis z programu Para w kuchni (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Ziemniaki faszerowane
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 średnich ziemniaków

sól

oliwa

ewentualnie miód i sos sojowy

Farsz

ser pleśniowy typu blue 50 g

grzyby świeże lub mrożone 100 g

cebula 1 szt.

czosnek 3 ząbki

pietruszka pół pęczka

oliwa, pieprz, sól

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie. Przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć łyżką małą formę z każdej połówki ziemniaka. Ser pleśniowy rozkruszyć i połączyć z resztą wydrążoną z ziemniaków, doprawić pieprzem, dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli dołożyć pokrojone w kostkę grzyby. Smażyć ok. 10 minut. Na koniec dodać sól, pieprz i posiekaną drobno pietruszkę. Odstawić do ostygnięcia. Tak przygotowanymi farszami (serowym i grzybowym) nadziewać połówki ziemniaków, które wcześniej można posmarować miodem zmieszanym z sosem sojowym. Wyłożyć na blachę posmarowaną oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C. Piec ok. 15 - 20 minut, aż ziemniaki zaczną się złocić, a ser lekko się rozpuści. Podawać z kotletami schabowymi.

powrót

Podobne przepisy

Caprese
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pikantne tosty francuskie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Puree z ziemniaków
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.