Tomasz Jakubiak

Ziemniaki faszerowane na trzy sposoby


Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania na karnawał i imprezę

odsłon: 20179

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 kg ziemniaków (lub więcej)

na farsze:

z ogórkiem, chili i kolendrą w jogurcie:

ogórek

½ szklanki jogurt greckiego

sok z cytryny

2 ząbki czosnku

1 łyżka posiekanej papryczki chili

1 papryczka peperoni

świeża kolendra

sól, pieprz

z twarożkiem, cynamonem i miodem

100 g twarogu

3 łyżyki lipowego miodu

szczypta cynamonu

kilka orzechów włoskich

werbena cytrynowa

po rosyjsku

2 kiszone ogórki

1 jajko na twardo

3 filety z sardeli

1/4 szklanki śmietany 12%

łyżka musztardy francuskiej

pęczek szczypiorku

pieprz

 

Przygotowanie:

Ziemniaki umyj, ale nie obieraj ze skórki. Skrop je oliwą i wstaw do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni, aż skórka zacznie delikatnie odchodzić i się zrumieni.
Przygotuj farsze. Ogórka obierz i wyciągnij pestki. Pokrój go w drobną kostkę. Papryczki posiekaj. Czosnek zetrzyj. Wszystkie warzywa wymieszaj. Dodaj jogurt, zioła i sok z cytryny.
Dopraw solą i pieprzem. Pierwszy farsz gotowy.
Twaróg drobno rozkrusz. Dodaj miód, cynamon, orzechy i posiekaną werbenę. Farsz dopraw solą.
Jajko, ogórki i sardele pokrój w kostkę. Dodaj musztardę, śmietanę i posiekany szczypior. Całość wymieszaj i dopraw pieprzem.
Upieczone ziemniaki przekrój na pół i podawaj z farszami.


powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.