Anne Burrell

Ziemniaki à la szefowa


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Ziemniaki à la szefowa
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 duże ziemniaki z dużą zawartością skrobi

dobrze wyszorowane

oliwa extra vergine

¾ filiżanki tartego parmezanu

sól

szatkownica i patelnia o średnicy ok. 20 cm

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Bardzo cienko poszatkuj pierwszy ziemniak za pomocą szatkownicy. Postępuj ostrożnie, ale szybko, aby ziemniaki nie zmieniły koloru. Nie wkładaj ziemniaków do wody, bo skrobia zostanie wypłukana. Wlej oliwę na patelnię o średnicy 20 cm i układaj talarki w okręgi, zaczynając od środka. Postaraj się, by pierwsza warstwa ładnie wyglądała –będzie widoczna, gdy na końcu odwrócisz torcik. Każdą warstwę talarków smaruj oliwą, a co drugą lub trzecią posyp obficie parmezanem i solą. Każdą warstwę dociśnij, aby torcik był ścisły. Powtórz wszystkie czynności kolejno z pozostałymi dwoma ziemniakami. Postaw patelnię na średnim ogniu i poczekaj, aż oliwa zacznie skwierczeć, a ziemniaki na spodzie zaczną się rumienić. Włóż patelnię do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20-15 minut. Wyjmij patelnię z piekarnika i nakryj dopasowaną pokrywką. Odlej oliwę. Ten krok jest niezwykle ważny! Kiedy dokładnie odlejesz tłuszcz, obróć patelnię całkowicie, aż torcik opadnie na pokrywkę. Następnie pozwól, by torcik ześlizgnął się z pokrywki z powrotem na patelnię – tym razem spód będzie na wierzchu. Dlatego tak ważne jest wcześniejsze odlanie gorącego tłuszczu – mógłby wycieknąć podczas przekładania potrawy. Umieść patelnię znów w piekarniku i piecz 10 - 15 minut lub do czasu, aż ziemniaki będą miękkie (sprawdzaj za pomocą widelca). Krój w trójkąty i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Pieczone ziemniaki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pomidory nadziewane malinami
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.23)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sandwicze z kremem z mozzarelli i oliwkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Frytki z marchwi
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dobre dla dzieci
Flądra z ogórkami i koprem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.