Ziemniaki à la boulangère

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ziemniaki à la boulangère
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

3 łyżki masła

łyżka oliwy

4 cebule pokrojone w plasterki

kilogram ziemniaków w cienkich talarkach

500 ml bulionu wołowego

sól, pieprz i tymianek





Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 150ºC. Roztopić połowę masła z oliwą na patelni i zrumienić cebulę, przez ok. 15 minut. Rozłożyć połowę cebuli na dnie brytfanny. Na niej ułożyć warstwę ziemniaków, posolić, popieprzyć i posypać tymiankiem. Położyć kolejną warstwę cebuli i ostatnią ziemniaków, polać bulionem. Zakryć folią i zapiekać, aż płyn się wchłonie, przez 2 – 3 godziny. Jeśli chcemy, żeby wierzch był chrupki, należy zdjąć folię na ostatnią godzinę.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaki a la dauphinoise
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka z kiełbasek i ziemniaków z rozmarynem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tortilla de patata i aioli z wędzoną papryką
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

bass1968

postów: 6

16.01.2013 10:21

CYTUJ

Te ziemniaczki sa po prostu super ! Mozna rowniez jesli Komus sie troszke spieszy lekko obgotowac ziemniaki i wtedy zapiekac tylko 1 godzine, nie straca wiele w sobie a i tak sa pyszne ...

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.