James  Martin

Ziemniaki a la dauphinoise


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ziemniaki a la dauphinoise
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 średniej wielkości ziemniaków (ok. 1 kg)

2 szalotki lub średnie cebule

10 ząbków czosnku (średnio 1 ząbek czosnku na jednego ziemniaka)

500 ml mleka

500 ml gęstej śmietany

sól

pieprz

świeży tymianek

50g tartego sera cheddar

100g mozzarelli

 

 

Przygotowanie:


Obieramy ziemniaki i kroimy w cienkie plastry (ok. 3-5 mm). Szalotki i czosnek kroimy na plasterki (czosnek można rozgnieść). W rondlu podgrzewamy mleko ze śmietaną. Kiedy się zagotują, zmniejszamy ogień i wrzucamy ziemniaki (mleko ze śmietaną muszą przykrywać ziemniaki). Zwiększamy temperaturę i doprowadzamy całość do wrzenia. Dodajemy szalotkę, czosnek, sól, pieprz i kilka gałązek tymianku. Gotujemy ziemniaki na wolnym ogniu ok. 8-10 minut. Potem razem z sosem, w którym się gotowały przekładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy niedużymi kawałkami sera, a na wierzch kładziemy plastry mozzarelli. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (190°C) na 5-6 minut. Kiedy się zrumieni, można podawać.

powrót

Podobne przepisy

Pory zapiekane w sosie curry
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Dania wegańskie
Zapiekanka z suszonego dorsza
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka pasterska
Jamie  Oliver
Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki

skomentuj przepis

satina6

postów: 1

16.02.2014 15:33

CYTUJ

Przepis prosty i fajny,ale gotowanie ziemniaków przez 8-10 minut jest zbyt krótkie,ja proponuję podwoić czas.

#c2h5oh

14.01.2012 17:54


krak

CYTUJ

jakiej użyliscie smietany?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.