James  Martin

Ziemniaki a la dauphinoise


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ziemniaki a la dauphinoise
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

10 średniej wielkości ziemniaków (ok. 1 kg)

2 szalotki lub średnie cebule

10 ząbków czosnku (średnio 1 ząbek czosnku na jednego ziemniaka)

500 ml mleka

500 ml gęstej śmietany

sól

pieprz

świeży tymianek

50g tartego sera cheddar

100g mozzarelli

 

 

Przygotowanie:


Obieramy ziemniaki i kroimy w cienkie plastry (ok. 3-5 mm). Szalotki i czosnek kroimy na plasterki (czosnek można rozgnieść). W rondlu podgrzewamy mleko ze śmietaną. Kiedy się zagotują, zmniejszamy ogień i wrzucamy ziemniaki (mleko ze śmietaną muszą przykrywać ziemniaki). Zwiększamy temperaturę i doprowadzamy całość do wrzenia. Dodajemy szalotkę, czosnek, sól, pieprz i kilka gałązek tymianku. Gotujemy ziemniaki na wolnym ogniu ok. 8-10 minut. Potem razem z sosem, w którym się gotowały przekładamy do żaroodpornego naczynia. Posypujemy niedużymi kawałkami sera, a na wierzch kładziemy plastry mozzarelli. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (190°C) na 5-6 minut. Kiedy się zrumieni, można podawać.

powrót

Podobne przepisy

Patatas bravas
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Risotto z prawdziwkami
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bakłażany duszone w pomidorach
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Orzechy włoskie smażone na głębokim tłuszczu z ziarnem sezamowym
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

satina6

postów: 1

16.02.2014 15:33

CYTUJ

Przepis prosty i fajny,ale gotowanie ziemniaków przez 8-10 minut jest zbyt krótkie,ja proponuję podwoić czas.

#c2h5oh

14.01.2012 17:54


krak

CYTUJ

jakiej użyliscie smietany?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.