Tomasz Jakubiak

Ziemniaczane rosti z pieczonymi kiełbaskami jagnięcymi


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny

odsłon: 607

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 kg ziemniaków sałatkowych

2 średnie cebule

sól

pieprz

olej do smażenia

4 surowe kiełbaski jagnięce

2 łyżki musztardy dijon

łyżka miodu

szkl. piwa

2 łyżki chrzanu w słoiczku

Przygotowanie:

Kiełbaski jagnięce ułóż w naczyniu do zapiekania.
Musztardę wymieszaj z piwem i miodem. Polej zalewą kiełbaski. Na wierzchu ułóż plastry cebuli i gałązkę rozmarynu. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 15 minut.
W misce połącz ziemniaki starte na grubych okach tarki i drobno startą cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Przed smażeniem odciśnij z ziemniaków wodę. Na rozgrzanym oleju smaż placki. Mają być złociste z obu stron i chrupiące.
Placki odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Rosti podawaj z kiełbaskami i chrzanem. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.