Sophie Grigson

Ziemniaczane łódeczki z dipem lubczykowym


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ziemniaczane łódeczki z dipem lubczykowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 duże ziemniaki

1 l oleju do smażenia

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wymieszać ser pleśniowy z 1 łyżką creme fraiche / śmietany. Dodać resztę śmietany, sok cytrynowy i drobno posiekane liście lubczyku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozgrzać olej w rondlu lub woku. Ziemniaki przekroić wzdłuż na połówki i wyjąć z nich większość miąższu, zostawiając odrobinę przy samej skórze. Pokroić skórki w poprzek na trójkątne łódeczki. Smażyć po kilka w głębokim oleju, aż zbrązowieją. Podawać z dipem serowo-lubczykowym.

powrót

Podobne przepisy

Marynowany ser kozi
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jajecznica z wrotyczem
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Studencki kubek
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania wegańskie
Rożki z serem i szynką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczona papryka
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.