Laura Calder

Ziemniaczane gratin


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ziemniaczane gratin
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg obranych i pokrojonych w cienkie plastry ziemniaków

sól i pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

kilka obranych i startych ząbków czosnku

250 ml tłustego mleka

250 ml gęstej śmietany

2 łyżki masła

 

 

Przygotowanie:


Podgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Wyłóż połowę plastrów ziemniaczanych do naczynia żaroodpornego. Dopraw dobrze solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozsmaruj starty czosnek. Połóż drugą warstwę ziemniaków. Zalej ją mlekiem i śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Rozłóż na wierzchu kawałki masła. Piecz, aż ziemniaki wchłoną mleko i śmietanę, a wierzch zbrązowieje, czyli godzinę – półtorej.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z suszonego dorsza
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka z bakłażana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zapiekanka pasterska z puree ziemniaczanym po irlandzku
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Clafoutis z brokułami, szynką i pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka z boćwiny, rodzynek i orzeszków piniowych
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Minizapiekanki z ziemniaków
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.