Laura Calder

Ziemniaczane gratin


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ziemniaczane gratin
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg obranych i pokrojonych w cienkie plastry ziemniaków

sól i pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

kilka obranych i startych ząbków czosnku

250 ml tłustego mleka

250 ml gęstej śmietany

2 łyżki masła

 

 

Przygotowanie:


Podgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Wyłóż połowę plastrów ziemniaczanych do naczynia żaroodpornego. Dopraw dobrze solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozsmaruj starty czosnek. Połóż drugą warstwę ziemniaków. Zalej ją mlekiem i śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Rozłóż na wierzchu kawałki masła. Piecz, aż ziemniaki wchłoną mleko i śmietanę, a wierzch zbrązowieje, czyli godzinę – półtorej.

powrót

Podobne przepisy

Kapusta faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone kwiaty cukinii
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Puree z kwaśnych jabłek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Warzywne ragoût
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak w ziołach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.