Laura Calder

Ziemniaczane gratin


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Ziemniaczane gratin
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg obranych i pokrojonych w cienkie plastry ziemniaków

sól i pieprz

szczypta gałki muszkatołowej

kilka obranych i startych ząbków czosnku

250 ml tłustego mleka

250 ml gęstej śmietany

2 łyżki masła

 

 

Przygotowanie:


Podgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Wyłóż połowę plastrów ziemniaczanych do naczynia żaroodpornego. Dopraw dobrze solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozsmaruj starty czosnek. Połóż drugą warstwę ziemniaków. Zalej ją mlekiem i śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Rozłóż na wierzchu kawałki masła. Piecz, aż ziemniaki wchłoną mleko i śmietanę, a wierzch zbrązowieje, czyli godzinę – półtorej.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka mięsno-warzywna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Babka ziemniaczana z sosem kaparowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Babki i babeczki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczone ziemniaki z pomidorami i bazylią
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.