Anna Olson

Ziemniaczana tortilla z chorizo


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Ziemniaczana tortilla z chorizo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ kg surowej kiełbasy chorizo

bez skórki

1/3 szklanki oliwy extra vergine

4 niezbyt mączyste

zwarte ziemniaki (np. irga)

pokrojone na plasterki

gruba sól

1 cebula

pokrojona na cienkie plasterki

4 duże jajka

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej na średnim ogniu dużą patelnię i usmaż mięso, a następnie zdejmij je z patelni i odstaw na bok. Wstaw patelnię na średni ogień i rozgrzej oliwę. Rozłóż na niej plasterki ziemniaków, posyp solą, a na wierzchu rozłóż cebulę. Podsmażaj, aż ziemniaki będą miękkie, podważając je od czasu do czasu, żeby nie przywarły. Zdejmij je i zlej prawie cały tłuszcz z patelni, oprócz 2 łyżek. Rozkłóć jajka w dużej misce, dodaj ziemniaki, delikatnie przemieszaj, przełóż z powrotem na patelnię i dodaj mięso. Wymieszaj i podsmażaj, aż tortilla zbrązowieje, a następnie przełóż na drugą stronę (przykryj patelnię talerzem, odwróć do góry dnem i zsuń z powrotem, żeby się usmażyła z drugiej strony). Podawaj trójkątne kawałki tortilli na ciepło albo w temperaturze pokojowej.

powrót

Podobne przepisy

Królik z czarnymi oliwkami
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pierś kaczki smażona z sosem cytrusowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kanapka ze stekiem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Rosół z kaczki
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.