Ziemniaczana rolada nadziewana serem ricotta i szpinakiem z zielonymi szparagami

Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Ziemniaczana rolada nadziewana serem ricotta i szpinakiem z zielonymi szparagami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Gnocchi

1 kg ziemniaków

pęczek zielonych szparagów

300 g mąki pszennej (typ 480)

szczypta wodorowęglanu sodu (soda oczyszczona)



Nadzienie

500 g sera ricotta

200 g szpinaku

starty ser parmigiano reggiano lub grana padano

czarny pieprz

szczypta gałki muszkatołowej



Przygotowanie

Myjemy ziemniaki i gotujemy w mundurkach. W tym czasie w miseczce mieszamy ser ricotta z uprzednio ugotowanym szpinakiem, startym serem parmigiano reggiano i szczyptą gałki muszkatołowej i czarnego pieprzu. Obieramy szparagi i gotujemy al dente w osolonej wodzie ze szczyptą wodorowęglanu sodu i po odcedzeniu zanurzamy w wodzie z lodem (zachowają intensywność barwy). Ugotowane ziemniaki obieramy i ciepłe przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy i dzielimy masę na dwie części. Rozkładamy lnianą Ściereczkę i rozwałkowujemy w prostokątną warstwę o grubości około 1,5 centymetra. Nakładamy pośrodku nadzienie ze szpinaku i sera, i zwijamy w roladę za pomocą Ściereczki. Wiążemy sznurkiem kuchennym i gotujemy we wrzącej wodzie około 25 minut. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Odwijamy ze Ściereczki i kroimy w plastry o grubości około 2 centymetrów, układamy plastry w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza około 20 minut. W tym czasie na patelni z masłem lekko podsmażamy szparagi. Podajemy roladę ze szparagami posypanymi serem parmigiano reggiano.



Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

powrót

Podobne przepisy

Ryż z mlekiem kokosowym
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
Sałatka owocowa
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bób i szparagi na kolorowym ryżu
Jola Słoma
Przepis z programu Słoneczne ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.