Zielony sos chili

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Zielony sos chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

24 ostre zielone papryczki chili (jalapeño, poblano lub cubanelle)

¼ szklanki oliwy (60 ml)

1 cebula, posiekana

3 ząbki czosnku, posiekane

1 łyżka ziaren kolendry (15 ml)

2 łyżki białego octu (30 ml)

szczypta cukru

2 szklanki wody (500 ml)

¼ szklanki kolendry, posiekanej

sól i pieprz



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 225°C. Papryczki układamy na blaszce, skrapiamy połową oliwy i doprawiamy solą. Pieczemy 30 minut, aż skóra sczernieje. Przekładamy do pojemnika, zamykamy i zostawiamy do ostudzenia – ułatwi to zdjęcie skóry. Usuwamy skórę i pestki, kroimy na kawałki. W rondlu na średnim ogniu rozgrzewamy pozostałą oliwę i podsmażamy cebulę przez około 2 minuty. Dodajemy paprykę, czosnek, kolendrę, ocet i cukier. Dusimy przez minutę. Dodajemy wodę, zmniejszamy ogień i dusimy pół godziny, aż płyn prawie wyparuje. Dodajemy świeżą kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem. Uwaga: możemy użyć dowolnego rodzaju zielonego chili.

powrót

Podobne przepisy

Salsa
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kokosowy chutney
Przepis z programu Floyd w Indiach
trudność: brak
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
(odc.016) sos krówkowy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
Guacamole
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Podstawowy beszamel
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.