Nigel Slater

Zielone tajskie curry


Przepis z programu Smak mojego życia (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Zielone tajskie curry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Curry:

4 łodygi trawy cytrynowej, obrane z twardych zewnętrznych liści

6 zielonych chili bez pestek, posiekanych

3 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone

kawałek (5 cm) kłącza galangalu lub imbiru, obrany i posiekany

2 szalotki, obrane i drobniutko posiekane

4 łyżki posiekanej świeżej kolendry

1 łyżeczka mielonego kminu

1 łyżeczka posiekanej skórki z limonki

1 łyżeczka nam pla (tajskiego sosu rybnego)

½ łyżeczka mielonego czarnego pieprzu



750 g mięsa z piersi kurczaka albo udek bez kości

3 łyżki oleju arachidowego

200 g małych ciemnych pieczarek, pokrojonych na ćwiartki

400 ml mleczka kokosowego

400 ml domowego lub gotowego bulionu drobiowego

8 liści limonki kafir

1 łyżka nam pla (tajskiego sosu rybnego)

1 łyżka zielonego marynowanego pieprzu, osączonego

2 garście liści bazylii, porwanych

15 g świeżej kolendry (listki z łodyżkami), posiekanej



Przygotowanie:

Zmiażdż płazem noża i drobno posiekaj trawę cytrynową. Włóż ją do naczynia malaksera z resztą składników curry i zmiel na gęstą pastę, spychając ją kilka razy łopatką ze ścianek. Przełóż pastę do szczelnie zamykanego słoika i wstaw do lodówki. Pokrój mięso kurczaka na paski grubości palca. Rozgrzej olej w woku lub dużym rondlu, włóż do niego kawałki kurczaka i obsmaż ze wszystkich stron. Trzeba to robić partiami, żeby olej za bardzo nie stygł. Wyjmuj kawałki kurczaka łyżka cedzakową. Włóż na olej pokrojone pieczarki i usmaż, aż się zrumienią, dolewając więcej oleju, jeśli to konieczne. Wlej mleczko kokosowe oraz bulion, dodaj liście limonki, cztery czubate łyżki pasty curry, sos rybny, pieprz i połowę posiekanych ziół. Zagotuj, następnie zmniejsz płomień i duś 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj mięso kurczaka, dołóż kolejną łyżkę pasty i gotuj na wolnym ogniu 5-6 minut. Wmieszaj pozostałe zioła i podaj.



© Nigel Slater



powrót

Podobne przepisy

Jagnięcina Marco Polo - Dominik Stachowiak
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Confit z kaczki
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.28)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kurczak po zanzibarsku
Paul Merret
Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.