Janella  Purcell

Zielone jajka z szynką


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 9)
trudność: łatwe

Zielone jajka z szynką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

8 kromek żytniego chleba

8 ekologicznych jajek

odrobina octu z szampana

pieprz

½ filiżanki rukoli

½ filiżanki natki pietruszki

½ filiżanki młodego szpinaku

4 plastry szynki

150 g masła

3 żółtka

2 posiekane szalotki

liść laurowy

filiżanka octu z szampana

1 ½ filiżanki białego wina

4 ziarna czarnego pieprzu

sok z cytryny

 

 

Przygotowanie:


Zagotować wodę. Dodać szczyptę soli. Zioła i szpinak wrzucić do wrzątku na 2 minuty. Odcedzić, opłukać zimną wodą i osuszyć. Zmiksować na gładką masę. W rondelku podgrzać szalotki, ocet, białe wino, liść laurowy i pieprz. Odparować, aż zostaną 2/3 płynu. Stopić masło. Sklarować je. Do odparowanego sosu dodać żółtka. Ubijać, aż powstanie piana. Podgrzewać na małym płomieniu ciągle ubijając. Należy uważać, żeby żółtka się nie ścięły. Mieszając wlać stopione masło. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.W średnim garnku zagotować wodę na jajka. Wsypać szczyptę soli, wlać ocet. Przygotować grzanki z chleba z masłem. Delikatnie rozbić jajka tuż nad powierzchnią wody. Gotować przez 3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową. Osuszyć na papierowym ręczniku. Na grzance ułożyć plaster szynki i dwa jajka. Dodać zioła do sosu. Przybrać nim jajka. Rukolę skropić oliwą. Ułożyć kilka listków na talerzu.

powrót

Podobne przepisy

Szybki barszcz czerwony
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
Barszcz czerwony i ziołowe ravioli
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wigilijne (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Barszcz czerwony
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Barszcz
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Żeberka wieprzowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.