Zielone curry z kurczakiem

Przepis z programu Ideał
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Zielone curry z kurczakiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na pastę curry:

1 łyżeczka ziaren białego pieprzu

1 łyżeczka ziaren kolendry

½ łyżeczki nasion kminu

1 łyżeczka soli morskiej

1 łyżeczka mielonej kurkumy

1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana

6 ząbków czosnku, posiekanych

4 szalotki lub 1 mała czerwona cebula, posiekana

2 łyżki posiekanych korzeni lub łodyg kolendry

kawałek świeżego imbiru o długości 3 cm, obranego i posiekanego

4 zielone chili, pozbawione nasion i posiekane

2 łyżki oleju o delikatnym smaku



Do kurczaka:

1 łyżka oleju o delikatnym smaku

125 ml bulionu drobiowego lub wody

250 ml mleczka kokosowego

1 filecik anchois

4 podarte listki limonki kaffir lub 3 paski skórki z limonki

500 g piersi z kurczaka, pokrojonej na kawałki

100 g zielonej fasolki

1 garść słodkiej kukurydzy, świeżej lub z puszki

400 g bakłażana, pokrojonego w kostkę

1 łyżka białego cukru

2 łyżki sosu rybnego

1 łyżka soku z limonki



Do podania:

1 garść bazylii

kilka plastrów czerwonej chili

cząstki limonki

ryż gotowany na parze



Pasta curry:

Na średnim ogniu rozgrzej małą patelnię o grubym dnie. Dodaj pieprz, kolendrę i kmin. Praż 1-2 minuty, aż zacznie pachnieć. Przełóż przyprawy do malaksera. Dodaj sól, kurkumę, trawę cytrynową, czosnek, szalotki, korzenie kolendry, chili i olej. Zmiel na pastę, przełóż do sterylnego słoika i przechowuj w lodówce. Na dużym ogniu rozgrzej dużą patelnię o grubym dnie. Dodaj olej i 3 łyżki pasty curry. Smaż dwie minuty, aż zacznie pachnieć. Wmieszaj bulion, mleczko kokosowe, anchois i liście limonki kaffir. Gotuj 5 minut na średnim/małym ogniu. Dodaj kurczaka i gotuj kolejne 5 minut.

Przed podaniem udekoruj bazylią i chili. Podaj z ryżem.



powrót

Podobne przepisy

Magiczna pieczeń jagnięca
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Wieprzowina w musztardzie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Żeberka wołowe pieczone w kawie i kakao
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Żeberka
Tatar
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania na karnawał i imprezę
Comber jagnięcy w sosie porto z warzywnym gołąbkiem chartreuse
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

liliu

postów: 17

09.06.2013 18:49

CYTUJ

a kiedy dodać bakłażana, fasolkę, kukurydzę, sos rybny itp? Coś niekompletny ten przepis...

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.