Zielona zupa minestrone z wędzoną polędwiczką cielęcą

Przepis z programu Dietosfera (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia dietetyczna

Zielona zupa minestrone z wędzoną polędwiczką cielęcą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 marchewki

1 łodyga selera naciowego

½ pora

1 pomidor

po kilka gałązek świeżych ziół – natki

tymianku

rozmarynu

szałwii

liść laurowy

ziele angielskie

pieprz w ziarnach

5 zielonych szparagów świeżych lub mrożonych

30 g zielonej fasolki szparagowej

200 g świeżego szpinaku

20 ml oliwy z oliwek

100 g polędwiczki cielęcej

spora garść sianka do wędzenia

30 g orzechów włoskich

½ kromki pumpernikla

 

Przygotowanie:

Oczyszczoną marchew, pora i selera zalewamy litrem zimnej wody. Dodajemy pomidora przekrojonego na pół, natkę, tymianek, liść laurowy i po kilka ziaren pieprzu i ziela. Gotujemy powoli wywar ok. 2 godz. W drugim garnku, do osolonego wrzątku wrzucamy oczyszczone warzywa. Po ok. 3 minutach odcedzamy je i przelewamy zimną wodą. Oczyszczone mięso nacieramy oliwą z oliwek, oprószamy pieprzem i solą. Na dnie garnka, w którym będziemy wędzić, układamy sianko oraz świeże zioła: rozmaryn, tymianek, szałwię. Dodajemy po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, kminku i liść laurowy. Na garnku ustawiamy sitko wyłożone pergaminem, na którym kładziemy mięso. Przykrywamy garnek pokrywką lub folią aluminiową i włączamy gaz. Wędzimy ok. 10-15 minut. Przecedzamy gotowy wywar warzywny, dodajemy szpinak i po chwili miksujemy zupę. Lekko przecieramy przez sitko, dzięki czemu zupa nabierze zielonego koloru. Kroimy w drobniejsze kawałki ugotowane wcześniej zielone warzywa i zagrzewamy je w zupie. Na suchej patelni prażymy orzechy włoskie, aż nabiorą brązowego koloru i staną się chrupiące. Zupę podajemy w klasycznym talerzu do zupy, tak by warzywa wystawały ponad płyn. Uwędzoną polędwiczkę kroimy w plasterki i układamy na wierzchu warzyw. Całość posypujemy orzechami włoskimi i podajemy z paseczkami pumpernikla.

powrót

Podobne przepisy

Zupa miso
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Zupa z soczewicy z chorizo
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Gazpacho
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Krupnik
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bulion z królika z chrupiącym koprem włoskim
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.