David Gaboriaud

Zielona sałatka z panierowanym serem litewskim i dressingiem miodowo-malinowym


Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki, Dania na karnawał i imprezę

Zielona sałatka z panierowanym serem litewskim i dressingiem miodowo-malinowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

liście różnych sałat

rukola

zielony groszek

nać pietruszki

koperek

dymka

Ser panierowany:

kawałek sera litewskiego pokrojonego w paski

1 jajko

4 łyżki kaszy manny

olej

2 kromki chleba litewskiego pokrojone w paski i zgrillowane

Dressing:

1 łyżka miodu

150 g malin

4 łyżki oliwy z oliwek

sok z połowy cytryny

2 kromki chleba litewskiego pokrojone w paski i zgrillowane

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki sałatki.
Przygotuj dressing: wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, łyżką miodu i 50 g malin. Odstaw.
Przygotuj panierowany ser: na głęboką patelnię wlej dużą warstwę oleju. Rozgrzej do temperatury 175 stopni.
Obtocz kawałki sera w jajku i mannie. Smaż do złocistego koloru. Wyciągnij i odsącz w ręczniki papierowe.
Na talerz przełóż sałatkę, dodaj panierowany ser i polej wszystko dressingiem. Podawaj z chlebem litewskim.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.