Marieta  Marecka

Zielona lasagne z bobem i beszamelem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski

odsłon: 1574

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 op. makaronu lasagne ze szpinakiem, zielonego

1 kg bobu

2 ząbki czosnku

½ pęczka koperku

½ pęczka naci pietruszki

kilka gałązek mięty

200 g dobrej salami

16 pomidorków koktajlowych

1 op. sera typu feta

Beszamel:

500 ml mleka

ok. 6 łyżek mąki

6 łyżek masła

3 gałązki naci pietruszki

1 cebula

1 ząbek czosnku

listek laurowy

ok. 80 g startego, żółtego sera

gałka muszkatołowa

sól,

pieprz

masło

bułka tarta

Przygotowanie:

Bób gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem 2 ząbków czosnku i 3 łodyżek mięty. Jak będzie al dente, odcedzamy go i obieramy. Pomidorki kroimy na pół, fetę w mniejsze kawałki, salami w paski, a zioła, czyli nać pietruszki, koper i kilka gałązek mięty szatkujemy bardzo drobno razem. Przygotowujemy sos. Mleko wraz z cebulą, listkiem laurowym, gałązkami pietruszki i ząbkiem czosnku solą, pieprzem i gałką muszkatołową podgrzewamy i odstawiamy. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Chochlą stopniowo dodajemy do zasmażki mleko, ciągle mieszając. Gotujemy razem ok. 10 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dnie układamy surowy makaron, na to część sosu beszamelowego. Obsypujemy częścią boczku, bobu, salami i pomidorków. Przyprawiamy ziołami i posypujemy startym serem. Układamy kolejne warstwy makaronu, sosu, dodatków jak wyżej. Ostatnia warstwa powinna składać się z makaronu polanego sosem, posypanego serem . Wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 st. na ok. 40 minut.

powrót

Podobne przepisy

Rigatoni z kiełbasą i pomidorami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 59)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
(odc.01) penne alla vesuviana
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Makaron ryżowy smażony z krewetkami i tofu
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Gwiazdki na niebie - Izabela Kulińska
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Nadziewana cykoria zapiekana w paskach makaronu
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.