Nigel Slater

Zielona fasolka z szynką i serem


Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Zielona fasolka z szynką i serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 duża garść zielonej fasolki szparagowej

oczyszczonej i przyciętej

ze 4 plastry prosciutto

pokrojone na paseczki

3-4 grube plastry sera Taleggio

oliwa

świeżo mielony czarny pieprz

2 kromki chleba na zakwasie

 

 

Przygotowanie:


Ugotuj fasolkę w osolonym wrzątku przez 5 minut (powinna być giętka, wtedy jest najsmaczniejsza). Odsącz ją szybko włóż z powrotem do gorącego rondla, posyp szynką i serem, skrop oliwą i oprósz świeżo mielonym pieprzem. Przemieszaj delikatnie na małym ogniu, żeby ser się stopił, tworząc pyszny sos. Podawaj od razu z chlebem na zakwasie. Brie albo camembert też się sprawdzają, jeśli nie ma Taleggio.

powrót

Podobne przepisy

Huevos hamin, czyli jajka z sefardyjskiego czulentu
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Brukselka w sosie musztardowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Gnocchi z chorizo
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Słodkie grzanki z kozim serem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zdrowa kanapka z pastą jajeczną
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.