Marta Dymek

Zielona fasolka z pieczonymi cytrynami


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

Zielona fasolka z pieczonymi cytrynami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 cytryna, mała

olej

sól i czarny pieprz

2 pomidory, sparzone i obrane ze skórki

2 szalotki

½ łyżeczki papryki słodkiej

¼ łyżeczki papryki ostrej

½ łyżeczki kuminu

¼ łyżeczki mielonej kolendry

¼ łyżeczki cynamonu

oliwa

450 g fasolki szparagowej

½ szklanki bulionu lub wody

3 łyżki rodzynek

spora szczypta soli

do podania: czarne oliwki dobrej jakości, świeża kolendra

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Cytrynę wyparzyć, pokroić w półksiężyce i ułożyć na blasze. Każdą cząstkę delikatnie posmarować olejem, oprószyć solą oraz pieprzem i wsunąć do piekarnika na 20 minut.
W międzyczasie pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Szalotkę pokroić w półksiężyce. Na dnie patelni rozgrzać oliwę, dodać szalotkę z przyprawami i smażyć przez 30 sekund, po czym dodać pomidora i dusić przez 1 minutę. Dodać fasolkę, rodzynki, bulion oraz sól i gotować bez przykrycia przez 6 - 8 minut do momentu, aż fasolka będzie taka, jak lubicie najbardziej.
Na sam koniec wyjąć z piekarnika cytryny, wyskrobać miąższ i dodać do fasolki w pomidorach. Pozwolić dusić się jeszcze 1 - 2 minuty, podawać z kolendrą oraz czarnymi oliwkami.

powrót

Podobne przepisy

Krem z kalarepy, jabłka i żurku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Botwinkowe bliny
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Tajskie wegańskie curry
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.