Tomasz Jakubiak

Żeberka z leszcza w pikantnej panierce z sosem jogurtowym


Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 10022

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Ryba:

duży leszcz około 1,5 kg

Marynata:

świeże zioła: mięta, bazylia

sól morska

pieprz świeżo mielony

sok z cytryny

2 ząbki czosnku

3 łyżki wcześniej sprażonego sezamu

olej słonecznikowy do smażenia

łyżeczka ostrej pasty: sambal oelek

Dodatek:

bułka tarta

Sos:

6 łyżek jogurtu greckiego, gęstego

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

sól/pieprz

sok z połowy cytryny

łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Leszcza dzielę na dwa filety, dokładnie oczyszczam i kroję co trzy ości na żeberka, solę i pieprzę. Wkładam do miski i marynuję w marynacie spożądzonej ze składników powyżej – pozostawiam na 1h. Żeberka obtaczam w bułce tartej. Smażę na oleju aż będą chrupiące. Jogurt mieszam z pozostałymi składnikami i odstawiam na 20 min, aby się przegryzło. Sos podaję obok ryby.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.