Anna Olson

Żeberka z grilla


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z grilla
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Żeberka z grilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składnik główny

2,5 kg żeberek środkowych



Sucha marynata

2 łyżki nasion kminu rzymskiego

2 łyżki nasion kolendry

mały kawałek kory cynamonowej

1 łyżka suszonego oregano

¼ szklanki papryki (ostrej, łagodnej albo wędzonej)

2 łyżki soli

1 łyżka świeżo mielonego czarnego pieprzu



Przygotowanie

Rozgrzej grill i zsuń węgle na jedną stronę, żeby powstał gorący wstępujący prąd powietrza (albo nastaw piekarnik na 160 stopni C.) Na małej patelni upraż nasiona kminu rzymskiego i kolendry, aż zaczną pachnieć (ok. 3 min). Drobno zmiel połamaną korę cynamonową, kmin i kolendrę. Zmieszaj wszystkie przyprawy. Oderwij białą błonę spod żeberek i starannie natrzyj mięso suchą marynatą ze wszystkich stron. Ułóż żeberka na ruszcie po przeciwnej stronie niż większość węgli i piecz przez 1,5 – 2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. W piekarniku ułóż żeberka na blasze wyłożonej folią aluminiową i piecz przez 2 godziny. Pokrój żeberka po dwa i podaj na półmisku.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Kiełbaski „whistle stop”
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Chili z 5 rodzajów fasolki
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kociołek karelski
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak z grilla, gazpacho z arbuza i warzyw
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 4
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z grilla
Pierś z kaczki po indonezyjsku
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Kurczak pieczony z ziołowym masłem
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.