Żeberka z grilla

Żeberka z grilla
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z grilla
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

Składnik główny
2,5 kg żeberek środkowych

Sucha marynata
2 łyżki nasion kminu rzymskiego
2 łyżki nasion kolendry
mały kawałek kory cynamonowej
1 łyżka suszonego oregano
¼ szklanki papryki (ostrej, łagodnej albo wędzonej)
2 łyżki soli
1 łyżka świeżo mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie
Rozgrzej grill i zsuń węgle na jedną stronę, żeby powstał gorący wstępujący prąd powietrza (albo nastaw piekarnik na 160 stopni C.) Na małej patelni upraż nasiona kminu rzymskiego i kolendry, aż zaczną pachnieć (ok. 3 min). Drobno zmiel połamaną korę cynamonową, kmin i kolendrę. Zmieszaj wszystkie przyprawy. Oderwij białą błonę spod żeberek i starannie natrzyj mięso suchą marynatą ze wszystkich stron. Ułóż żeberka na ruszcie po przeciwnej stronie niż większość węgli i piecz przez 1,5 – 2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. W piekarniku ułóż żeberka na blasze wyłożonej folią aluminiową i piecz przez 2 godziny. Pokrój żeberka po dwa i podaj na półmisku.

© Anna Olson

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA