Mark  Bittman

Żeberka z chilli i kawą


Przepis z programu Minimalista (odc.42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Żeberka z chilli i kawą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka oliwy

4 duże lub 8 małych krótkich żeberek

sól i pieprz

1 duża pokrojona cebula

3 pokrojone ząbki czosnku

1 sucha papryczka chili pasilla

z usuniętym gniazdem nasiennym

pokrojona

1 sucha papryczka chili chipotle

z usuniętym gniazdem nasiennym

pokrojona

12 ml wytrawnego czerwonego wina

125 ml mocnej kawy

 

 

Przygotowanie:


W rondlu o grubym dnie z przykrywką rozgrzać oliwę. Na średnim ogniu porządnie przysmażyć żeberka, regulując ogień tak, aby skórka była mocno brązowa. Przyprawić solą i pieprzem w trakcie smażenia. Wyjąć na talerz i zmniejszyć ogień. W tym samym rondlu usmażyć cebulę, czosnek i papryczki chili, od czasu do czasu mieszając, aż cebula zmięknie, ok. 15 minut. Wlać wino i kawę, odparować połowę płynu na dużym ogniu. Wrzucić do rondla żeberka, przykryć i gotować na małym ogniu (lub w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni C) przez 2-3 godziny. Dusić aż będą bardzo miękkie i mięso będzie odpadać od kości, przekręcając na drugą stronę co godzinę. Spróbować, doprawić i podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.