Anna Olson

Żeberka wołowe


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Żeberka wołowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 porcje krótkich żeberek wołowych z kością

1 łyżka oliwy

4 średnie marchewki

obrane i pokrojone w kostkę

1 średnia cebula

obrana i pokrojona w kostkę

4 ząbki czosnku

drobno posiekanego

800 g pokrojonych w kostkę pomidorów

1 szklanka wytrawnego czerwonego wina

4 szklanki bulionu drobiowego

2 gałązki świeżego tymianku

2 listki laurowe

2 łyżki octu balsamicznego

6 suszonych fig

drobno posiekanych

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Osusz żeberka. Rozgrzej oliwę w rondu o grubym dnie na średnim ogniu i obsmaż mięso na brązowo i wyjmij z rondla. Zmniejsz ogień i duś marchewki z cebulą, aż cebula się zeszkli (ok. 5 min). Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Dodaj pomidory, wino, bulion, tymianek oraz listki laurowe i doprowadź do wrzenia. Włóż żeberka z powrotem do rondla, przykryj i wstaw do piekarnika. Duś 4 godziny – po 2 godzinach dodawszy ocet balsamiczny – aż do chwili, gdy mięso zacznie odchodzić od kości. Przed podaniem wmieszaj figi i dopraw do smaku.

powrót

Podobne przepisy

Kotleciki cielęce smażone na soli
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Steki wołowe z prażonymi jabłkami i kaszą gryczaną
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
La choucroute garnier a l’Alsacienne
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.