Marieta  Marecka

Żeberka wieprzowe


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 4155

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 5.0

Składniki:

ok. 2 kg żeberek wieprzowych

Marynata sucha:

¼ szklanki brązowego cukru

3 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżka mielonej kolendry

2 łyżeczki pieprzu cayenne

2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu lub pieprzu młotkowanego

2 łyżeczki soli

Marynata mokra:

sok z 2 pomarańczy

1 szklanka daktyli

3 ząbki czosnku

1 świeże chili

4 czubate łyżeczki koncentratu

1/3 szklanki whisky

1 łyżeczka soli

2 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżeczki musztardy Dijon

pieprz

3 łyżki miodu lipowego

opcjonalnie woda do dolania, jeśli sos będzie zbyt gęsty

Przygotowanie:

Mieszamy składniki suchej marynaty i dokładnie obtaczamy w niej żeberka, wstawiamy do lodówki na min. 4 godziny, a najlepiej nawet na dobę.
Wyciągamy je i wstawiamy do pieca nagrzanego do 190 stopni na 45 minut.
W tym czasie przygotowujemy marynatę mokrą. Do rondelka wlewamy sok z pomarańczy, wrzucamy pokrojone daktyle i gotujemy, aż owoce zmiękną. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno pokrojone chili, whisky, sól, olej, koncentrat, musztardę i miód. Gotujemy razem przez chwilę, aż powstanie nam gęsta masa. Całość doprawiamy pieprzem i miksujemy blenderem.
Powstałą marynatą smarujemy dokładnie żeberka i szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy żeberka dalej przez kolejną 1 godzinę, zmniejszając temperaturę do 160 stopni.
Po tym czasie ściągamy folię, zwiększamy temperaturę do 190 stopni i co 10 minut smarujemy nową warstwą marynaty mokrej. W sumie nakładamy 3 warstwy. Żeberka będą gotowe, jak kości zaczną ładnie oddzielać się do mięsa.

powrót

Podobne przepisy

Ragoût z wołowiny i ciecierzycy
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kotleciki jagnięce pieczone
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Filadelfijska kanapka ze stekiem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.