Roger Mooking

Żeberka wieprzowe w marynacie miso


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska

Żeberka wieprzowe w marynacie miso
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciemna marynata miso:

1 szklanka ciemnego miso

1/3 szklanki brązowego cukru

2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

2 łyżki octu z białego wina

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

3 posiekane ząbki czosnku

1 posiekana szalotka

skórka i sok 3 pomarańczy



Żeberka:

1 słodka cebula, pokrojona w okrągłe plastry

2 pomarańcze, jedna przekrojona na pół, druga pokrojona w okrągłe plastry

żeberka wieprzowe (błona usunięta)

ciemna marynata miso

1 szklanka wody

podsmażone orzechy sojowe





Ciemna marynata miso:

W misce wymieszaj ciemną pastę miso, cukier brązowy, pieprz kajeński oraz ocet. Dodaj sos sojowy, olej sezamowy, czosnek, szalotkę, skórkę i sok pomarańczy. Dobrze wymieszaj.



Żeberka:

Podgrzej piekarnik do temperatury 150°C. Na blasze rozłóż folię. Ułóż cebulę i kawałki pomarańczy.

Żeberka natrzyj połową marynaty miso. Na cebuli i pomarańczach rozłóż żeberka (kośćmi w dół).

Wyciśnij na nie sok ½ pomarańczy. Zanim wstawisz blachę do piekarnika, wylej na nią trochę wody. Wstaw do piekarnika i piecz, aż żeberka zmiękną (ok. 2 h) W połowie procesu pieczenia skrop żeberka sokiem z pomarańczy. Podczas ostatniej 0,5 h pieczenia posmaruj żeberka pozostałą marynatą miso. Udekoruj żeberka 3 łyżkami podsmażonych orzechów sojowych - patrz oddzielny przepis.



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".



powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.