James  Martin

Żeberka w sosie barbecue


Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.5)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Żeberka w sosie barbecue
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

żeberka (na 4 porcje)

1 łyżka nasion kopru włoskiego

3 ząbki czosnku

1 szalotka lub nieduża cebula

2 papryczki chili

1-2 łyżki oliwy z oliwek

250 ml keczupu

3-4 łyżki sosu sojowego

1 łyżka brązowego cukru

1 czubata łyżka miodu

sól

czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Żeberka skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C od 15 do 20 minut. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy nasiona kopru włoskiego. Kiedy ich zapach zacznie się rozchodzić, wrzucamy na patelnię posiekany czosnek, szalotkę i chili. Wlewamy oliwę i mieszamy. Smażymy chwilę. Dodajemy keczup, sos sojowy, cukier i miód i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy tylko tyle, by sos był gorący, ale się nie zagotował.
Upieczone żeberka obficie smarujemy sosem i ponownie wkładamy do piekarnika (180 st. C) na 5 minut. Po wyjęciu znów smarujemy dużą ilością sosu i przekładamy na talerze.

powrót

Podobne przepisy

Sałatka z wątróbką i malinowym dressingiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczak cytrynowy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Żeberka po kowbojsku
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Kurczak po zanzibarsku
Paul Merret
Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia afrykańska
Boeuf au bleu
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Karnozaur

postów: 1

21.11.2013 12:30

CYTUJ

W tym przepisie jest błąd. Nie ma takiej możliwości, żeby po 15 czy 20 minutach wstępnego pieczenia żeberek w piekarniku były one miękkie i odchodziły od kości. Próbowałem je robić 2 razy wg. podanych czasów i proporcji - wychodziły twarde. Proponuję najpierw smażyć na patelni stroną z mięsem przez ok. 3 min, potem piec je wstępnie 2 - 2,5h w 150C (zamknięte naczynie żaroodporne, co godzinę podlać wytworzonym sosem), dalej już jak w przepisie (dodać zrobiony wcześniej sos, do piekarnika 180C/5min, piec na ruszcie) wtedy wychodzą rewelacyjnie. Można je jeszcze przed przygotowaniem potrzymać przez noc w suchej marynacie z dowolnych przypraw.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.