Anna Olson

Żeberka w sosie barbecue


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Żeberka w sosie barbecue
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składnik główny

2,5 kg żeberek z tylnej części tuszy wieprzowej



Sucha marynata

2 łyżki nasion kminu rzymskiego

2 łyżki nasion kolendry

mały kawałek kory cynamonowej

1 łyżka suszonego oregano

¼ szklanki papryki (ostrej, łagodnej albo wędzonej)

2 łyżki soli

1 łyżka świeżo mielonego czarnego pieprzu



Sos barbecue

1 szklanka przecieru pomidorowego

1 szklanka ciemnego brązowego cukru

½ szklanki dżemu brzoskwiniowego albo morelowego

½ szklanki płynnej melasy

½ szklanki białego octu winnego

1 mała cebula, drobno posiekana

2 ząbki czosnku, zmiażdżone

sól i pieprz



Przygotowanie

Rozgrzej grill i zsuń węgle na jedną stronę, żeby powstał gorący wstępujący prąd powietrza (albo nastaw piekarnik na 160 stopni C.) Na małej patelni upraż nasiona kminu rzymskiego i kolendry, aż zaczną pachnieć (ok. 3 min). Drobno zmiel połamaną korę cynamonową, kmin i kolendrę. Zmieszaj wszystkie przyprawy.



Przygotuj sos barbecue

Zmieszaj w garnku przecier pomidorowy, brązowy cukier, dżem, melasę i ocet winny. Dodaj cebulę i czosnek i doprowadź sos do wrzenia. Gotuj przez 5 minut aż smaki się połączą, zdejmij z ognia i dopraw do smaku.



Oderwij białą błonę spod żeberek i starannie natrzyj mięso suchą marynatą ze wszystkich stron. Ułóż żeberka na ruszcie po przeciwnej stronie niż większość węgli i piecz przez 1,5 – 2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Przez ostatnie 20 minut pieczenia smaruj żeberka marynatą raz z jednej, raz z drugiej strony i obracaj. W piekarniku ułóż żeberka na blasze wyłożonej folią aluminiową i piecz przez 2 godziny. Przez ostatnie 20 minut smaruj żeberka marynatą raz z jednej, raz z drugiej strony i obracaj.

Pokrój żeberka po dwa i podaj na półmisku.



© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Marynowana łopatka barania
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
Pierś z kaczki po indonezyjsku
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.