Żeberka w pikantnym sosie z krążkami cebulowymi

Żeberka w pikantnym sosie
Oceń przepis:
56 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Żeberka

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
Marynata solankowa:
Suche przyprawy:
Sos:
  • cebula
  • 2 szt. papryczki chili
  • ¼ szklanki sosu sojowego jasnego
  • ⅓ szklanki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • ¾ butelki ciemnego piwa
Krążki cebulowe:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Umyte i osuszone żeberka mocz w solance przez 1-2 dni.
Następnie ponacinaj żeberka i natrzyj je dokładnie mieszanką suchych przypraw (pieprz mielony, oregano, kminek rzymski, czosnek granulowany, wędzona papryka, sól).
Tak przygotowane żeberka obsmaż na patelni.
Następnie przygotuj sos. Pokrój cebulę i wrzuć do garnka, dodaj cukier, piwo, ciemny sos sojowy, jasny sos sojowy, pokrojone ostre papryczki, ketchup pomidorowy i miód gryczany. Wszystko składniki dokładnie wymieszaj.
Sos gotuj na małym ogniu, aż cebula zmięknie, a sos się zredukuje.
Następnie zmiksuj sos na jednolitą masę.
Żeberka obtocz w sosie i grillu na patelni grillowej przez ok.15 minut z każdej strony. W trakcie grillowania smaruj żeberka sosem.
Przygotuj doskonały dodatek, czyli smażone krążki cebuli. Mąkę kukurydzianą, sól, panierkę, jajko i wodę wrzucić do miski i wymieszaj. Cebulę pokój na grube plastry. Następnie wrzuć je do przygotowanego ciasta, wymieszaj.
Krążki cebuli smaż na mocno rozgrzanym oleju. Żeberka podawaj ze smażonymi krążkami cebuli. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA