Sophie Grigson

Żeberka po chińsku z grilla


Przepis z programu Mięsne dania Sophie (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Żeberka po chińsku z grilla
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
2½ kg żeberek wieprzowych z brzusznej części (pod boczkiem)



Marynata

7 łyżek sosu hoi sin

1 czubata łyżka chińskiego albo czarnego pieprzu ziarnistego, uprażonego i zmielonego

1½ łyżki płynnego miodu

3 ząbki czosnku, zmiażdżone

1 łyżka ciemnego chińskiego octu albo czerwonego octu winnego

2 łyżki octu ryżowego albo wytrawnego sherry



Przygotowanie

Obgotuj żeberka we wrzątku przez 15 min, a następnie odłóż do ostygnięcia i pokrój na kawałki po trzy. Wymieszaj składniki marynaty i natrzyj żeberka. Odłóż przynajmniej na godzinę, a najlepiej na 3-4 godz. do lodówki. Rozgrzej grill i piecz żeberka przez 15 min z każdej strony, przekładając od czasu do czasu, aż będą mocno spieczone.



© Sophie Grigson

powrót

Podobne przepisy

Roladki ze schabu ze śliwkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Marynowane polędwiczki z gorgonzolą
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Wieprzowina z papryczką piri-piri
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.