Żeberka jagnięce

Przepis z programu Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny, Żeberka

Żeberka jagnięce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Panierka:

¾ szklanki natki pietruszki

¾ szklanki świeżej bułki tartej (z 3 kromek chleba, bez skórki)

½ szklanki liści świeżej mięty, dodatkowo gałązki do dekoracji

drobno starta skórka z 1 cytryny

1 ząbek czosnku

⅓ szklanki oliwy z oliwek

½ łyżeczki soli gruboziarnistej

 

Jagnięcina:

żeberka jagnięce (około 700-800 g), bez kości grzbietowej

sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz

oliwa z oliwek

1 łyżka i 1 łyżeczka jogurtu w stylu greckim

miętowa galaretka, do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Przykryj jagnięcinę plastikową folią i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.

W robocie kuchennym umieść pietruszkę, bułkę tartą, liście mięty, skórkę cytryny, czosnek, oliwę z oliwek i sól. Wymieszaj, w razie potrzeby zbierając masę z boków miski. Odstaw.

Usuń tłuszcz z jagnięciny, pozostawiając maksymalnie pięciomilimetrową warstwę i wytrzyj mięso papierowymi ręcznikami. Przypraw solą i pieprzem. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i wlej na nią odrobinę oliwy. Umieść jagnięcinę tłuszczem do dołu i smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumieni. Zdejmij mięso z patelni i odstaw na 10 minut do ostygnięcia. Zlej tłuszcz z patelni.

Nałóż jogurt łopatką na stronę mięsa z tłuszczem i posyp je panierką. Włóż z powrotem na patelnię panierką do góry. Kontroluj temperaturę i smaż przez około 18-24 minuty, aż do osiągnięcia 50°C (średnio-krwisty stopień wysmażenia). Pozostaw na 10 minut, żeby mięso odpoczęło.

Pokrój równo między żeberkami. Podawaj z miętową galaretką i gałązką mięty.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.