Anne Burrell

Zasmażane brokuliki


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Zasmażane brokuliki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

sól

pęczek brokulików (twarde

pozbawione liści części łodyg należy usunąć)

oliwa extra vergine

3 ząbki czosnku

zmiażdżone

szczypta płatków chili

 

 

Przygotowanie:


Zagotuj dobrze osoloną wodę w dużym garnku. Przygotuj miskę z dobrze osoloną lodowatą woda. Włóż brokuliki do wrzącej wody i gotuj przez minutę. Wyjmij brokuliki z wrzątku i natychmiast zanurz w lodowatej wodzie. Kiedy ostygną, wyjmij je w wody i osusz. Możesz podsmażyć je od razu lub odstawić i zająć się nimi później. Wlej oliwę na dużą patelnię. Dodaj zmiażdżony czosnek i płatki chili. Rozgrzej na średnim ogniu. Kiedy czosnek się zrumieni i zacznie pachnieć, usuń go z patelni. Wypełnił już swoje czosnkowe przeznaczenie. Na patelni umieść brokuliki. Potrząsaj patelnią, by brokuliki dobrze pokryły się oliwą. Pamiętaj, warzywa zostały już wcześniej obgotowane. W razie potrzeby dodaj trochę oliwy i soli.

powrót

Podobne przepisy

Placki grzybowe z sosem rozmarynowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krokiety z pieczarkami, boczkiem i serem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Suflety warzywne
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Crostini z tuńczykiem w pistacjach
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Koktajl owocowo- lazurowy
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.