Anne Burrell

Zasmażana zielona fasolka


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Zasmażana zielona fasolka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g zielonej fasolki szparagowej

umytej i bez szypułek

oliwa extra vergine

2 ząbki czosnku

zmiażdżone

szczypta pokruszonej suszonej chili

sól

 

 

Przygotowanie:


Zagotuj wodę w dużym garnku i posól. Naszykuj miskę z posoloną wodą z lodem do hartowania fasolki. Włóż fasolkę do wrzątku i gotuj 5-7 minut, żeby zmiękła, ale była chrupiąca. Przełóż ją do wody z lodem. Gdy ostygnie wyjmij i osusz na papierowym ręczniku. Wlej oliwę na dużą patelnię. Dodaj czosnek oraz chili i podsmaż na średnim ogniu. Gdy czosnek zezłoci się i zacznie pachnieć, zdejmij go z patelni i wyrzuć. Włóż fasolkę na patelnię i podgrzej mieszając, aż dokładnie pokryje się oliwą. Spróbuj, ewentualnie posól i od razu podawaj – najlepiej do duszonego kurczaka z grzybami i migdałami.

powrót

Podobne przepisy

Fondue
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Jaja a la flamenco
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Smażony ser halloumi z sosem winegret z limetką i kaparami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Beszamelowe krokiety z szynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Zapiekana cebula z winegretem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.