Gary  Rhodes

Zapiekany ryż z jajkiem w koszulce


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Zapiekany ryż z jajkiem w koszulce
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

oliwa (do smażenia)

masło (do smażenia)

1 drobno posiekana cebula

100-200 g suchego ryżu arborio

200 g parmezanu

3-4 pory

4 jaja

garść posiekanych

świeżych ziół: natka

szczypiorek

trybula i majeranek

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Z wymienionych składników ugotuj wywar warzywny. Odcedź. Do rondla wlej nieco oliwy, wrzuć kawałek masła i drobno posiekaną cebulę. Zeszklij ją przez parę minut na średnim ogniu. Wsyp ryż. Podsmaż przez chwilę. Wlej ¾ litra wywaru warzywnego. Z pergaminu wytnij krąg o średnicy garnka. Przykryj nim ryż, gdy zaczynie wrzeć. Rondel przykryj pokrywką. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Za 20 minut ryż będzie gotowy. Część parmezanu zetrzyj na tarce, z reszty zrób wiórki przy pomocy obieraczki do warzyw. Na patelnię wlej oliwę. Dorzuć kawałek masła. Dodaj pokrojone w cienkie talarki pory. Zamieszaj, dopraw solą i pieprzem. Po 2 minutach wyłącz gaz pod porami i odstaw je na bok. Ugotuj jaja w koszulkach, dopraw solą i pieprzem. Trzymaj w cieple.
Z piekarnika wyjmij ryż. Dorzuć tarty parmezan. Wymieszaj. Dorzuć smażone pory i świeże zioła. Wymieszaj. Do 4 naczyń do sufletów albo miseczek na zupę nałóż na dno łyżkę ryżu. Dołóż jajo w koszulce. Przykryj kolejną warstwą ryżu. Przykryj dokładnie wiórkami parmezanu. Wstaw na kilka chwil pod grill, żeby ser się roztopił. Gotowe danie polej oliwą. Podaj z pieczywem czosnkowym.

powrót

Podobne przepisy

Kluski z bryndzą
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Szparagowa frittata
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.31)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Papryka faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Grochówkokapuśniak
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Pierogi z sera ricotta nadziewane serami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.