Zapiekany omlet z brokułami

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zapiekany omlet z brokułami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 jaj

300 g brokułów

150 g sera mozzarella

pół cebuli

ząbek czosnku

czerwona papryka

5 łyżek mleka

starta skórka z jednej cytryny

100 ml oliwy Extra Vergine

szczypta oregano

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Oczyszczamy brokuły, dzielimy na różyczki, myjemy i zanurzamy w osolonej wrzącej wodzie na 3 minuty; odcedzamy i studzimy. Paprykę oczyszczamy z białych włókien i nasion, myjemy i kroimy na kawałki; odcedzamy ser mozzarella i kroimy w kostkę. Obieramy cebulę i czosnek, myjemy, drobno siekamy i smażymy do zeszklenia na patelni z 3 łyżkami oliwy; dodajemy kawałki papryki, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy 7-8 minut; zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. W misce lekko ubijamy jaja ze szczyptą soli i pieprzu, wlewamy mleko, dodajemy różyczki brokułów, paprykę, ser mozzarella, startą skórkę z cytryny, oregano i mieszamy drewnianą łyżką, aż składniki dobrze się wymieszają. W naczyniu żaroodpornym podgrzewamy pozostałą oliwę, wkładamy przygotowaną masę i zapiekamy omlet w piekarniku nagrzanym do temperatury 160° Celsjusza 15-20 minut.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.