Zapiekany omlet z brokułami

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zapiekany omlet z brokułami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 jaj

300 g brokułów

150 g sera mozzarella

pół cebuli

ząbek czosnku

czerwona papryka

5 łyżek mleka

starta skórka z jednej cytryny

100 ml oliwy Extra Vergine

szczypta oregano

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Oczyszczamy brokuły, dzielimy na różyczki, myjemy i zanurzamy w osolonej wrzącej wodzie na 3 minuty; odcedzamy i studzimy. Paprykę oczyszczamy z białych włókien i nasion, myjemy i kroimy na kawałki; odcedzamy ser mozzarella i kroimy w kostkę. Obieramy cebulę i czosnek, myjemy, drobno siekamy i smażymy do zeszklenia na patelni z 3 łyżkami oliwy; dodajemy kawałki papryki, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy 7-8 minut; zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. W misce lekko ubijamy jaja ze szczyptą soli i pieprzu, wlewamy mleko, dodajemy różyczki brokułów, paprykę, ser mozzarella, startą skórkę z cytryny, oregano i mieszamy drewnianą łyżką, aż składniki dobrze się wymieszają. W naczyniu żaroodpornym podgrzewamy pozostałą oliwę, wkładamy przygotowaną masę i zapiekamy omlet w piekarniku nagrzanym do temperatury 160° Celsjusza 15-20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Falafel z fasoli z sałatką
Jola Słoma
Przepis z programu Wiosenne ATELIER SMAKU (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Szparagi à la Jarosław Iwaszkiewicz
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Jajecznica billa
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Początki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tagliatelle z cebulkami i oliwkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Linguine z mulami i orzechowo- pietruszkowym pesto
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.