Zapiekany mus czekoladowy

Przepis z programu Ideał (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Zapiekany mus czekoladowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki:

150 g posiekanej gorzkiej czekolady

150 g posiekanego zimnego masła

5 jajek, żółtka oddzielone od białek

150 g drobnego cukru



Mus czekoladowy:

200 g posiekanej gorzkiej czekolady

30 g masła

3 jajka, żółtka oddzielone od białek

300 ml bitej śmietany



Do podania:

25 g drobno startej gorzkiej czekolady

bita śmietana



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180oC - 160oC z termoobiegiem. Natłuść i wyłóż pergaminem tortownicę o średnicy 24 cm. Włóż czekoladę i masło do żaroodpornej miski i ustaw na garnku z łagodnie wrzącą wodą uważając, żeby dno miski nie stykało się z wrzątkiem. Kiedy czekolada i masło się stopią, wymieszaj je delikatnie i zdejmij miskę z garnka. Odstaw, żeby czekolada ostygła do temperatury pokojowej i nie zwarzyła się po dodaniu jajka.



Ubij niezbyt sztywną pianę z białek ze szczyptą morskiej soli w dużej, suchej misce. Dosyp połowę cukru po łyżce ubijając, aż piana będzie błyszcząca i sztywna. W osobnej misce utrzyj żółtka z pozostałym cukrem, aż będą puszyste i jasne. Delikatnie wmieszaj żółtka do stopionej czekolady i połącz z białkową pianą niezbyt intensywnie mieszając dużą metalową łyżką. Przełóż mus do tortownicy i piecz 40-50 minut, aż szpikulec wbity w środek będzie dość czysty po wyjęciu. Zostaw ciasto w formie do ostudzenia (może nieco opaść). Wyjmij je z tortownicy.



Mus czekoladowy: rozpuść czekoladę z masłem w misce ustawionej na garnku w ten sam sposób co poprzednio, a gdy się rozpuszczą, zdejmij miskę z garnka i odstaw do ostygnięcia. Ubij białka w czystej, suchej misce na niezbyt sztywną pianę. Wymieszaj ostudzoną czekoladę z żółtkami, dodając po jednym na raz. Połącz śmietanę z białkami, dodając pianę w dwóch porcjach. Rozsmaruj mus na ostudzonym cieście, maskując wszelkie pęknięcia i zagłębienia powstałe w czasie pieczenia i wstaw do lodówki na 2 godziny. Można też podać ciasto od razu z bitą śmietaną, posypane startą gorzką czekoladą.



powrót

Podobne przepisy

Owocowe przystawki
Anna Olson
Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Naleśniki maślankowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Maślanka (odc. 9)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ptysie cynamonowe z lodami cynamonowymi i ciepłym sosem czekoladowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Cynamon (odc.15)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sorbet cytrynowy z tequilą
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Mus klonowy
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pascha
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Potrawy wielkanocne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.