James  Martin

Zapiekany mus czekoladowy z kandyzowanym fenkułem


Przepis z programu Słodki James (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Zapiekany mus czekoladowy z kandyzowanym fenkułem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Mus czekoladowy

½ bulwy kopru włoskiego (fenkułu), pokrojonej na cienkie plasterki

300 g gorzkiej czekolady, o zawartości co najmniej 60% miazgi kakaowej

150 g niesolonego masła

6 jajek, białka oddzielone od żółtek

50 g drobnego cukru



Kandyzowany fenkuł

1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu), pokrojona na cienkie plasterki

100 g drobnego cukru

100 ml wody



Do podania

cukier puder

kakao w proszku

śmietana kremówka, ubita

kilka gałązek świeżej mięty



Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż wnętrze tortownicy o średnicy 20 cm papierem do pieczenia. Ułóż plasterki fenkułu na dnie formy. Włóż czekoladę i masło do żaroodpornej miski. Postaw ją na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu i ogrzewaj, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się stopią i połączą. Zdejmij miskę z garnka i odstaw, żeby zawartość trochę przestygła. W osobnej misce utrzyj żółtka z dwoma łyżkami cukru, przełóż je do czekolady z masłem i wymieszaj. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Wmieszaj najpierw jedną trzecią ubitych białek do czekoladowej mieszaniny, żeby ją rozrzedzić, a następnie pozostałe 2/3 i wlej całą masę do tortownicy. Wstaw tortownicę na środkową półkę piekarnika i piecz 20 minut, aż masa wyrośnie i stężeje. Wyjmij formę z piekarnika i pozostaw do ostudzenia przed podaniem. Włóż pokrojony fenkuł do rondla z wodą i cukrem i zagotuj. Zmniejsz płomień i utrzymuj syrop w stanie słabego wrzenia przez 20-30 minut, aż fenkuł zmięknie, a płyn zgęstnieje. Zdejmij rondel z ognia i odstaw do ostygnięcia. Pokrój mus na porcje i oprósz cukrem pudrem oraz kakao w proszku. Podaj z kandyzowanym fenkułem, łyżką bitej śmietany i gałązką świeżej mięty.



© James Martin



powrót

Podobne przepisy

Kasza z serkiem i owocami egzotycznymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Zabaione
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gruszki w miodzie i winie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus czekoladowy z wiśniami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
Tort lodowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.