Marieta  Marecka

Zapiekany łosoś z brokułami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Zapiekany łosoś z brokułami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

filet z łososia

1 op. tłustej śmietanki ok. 200 ml

pesto czerwone lub zielone

sól, pieprz

brokuły mrożone lub świeże

2 ząbki czosnku

sok z ½ cytryny.

świeżo mielony pieprz

ew. starty parmezan

oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:

Łososia nacieramy świeżo mielonym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy w formie do pieczenia skórą do dołu. Nakładamy na niego 2 łyżeczki pesto i rozsmarowujemy po całości. Na około układamy różyczki brokułu. Doprawiamy solą. Czosnek szatkujemy drobno i posypujemy brokuły i rybę. Całość przykrywamy śmietaną i serem. Zapiekamy ok. 40 minut w temp. 180 stopni do czasu, aż brokuły będą miękkie i łosoś dojdzie.

powrót

Podobne przepisy

Wiązana ryba
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Śledź z patelni z sałatką tabuleh i sosem tahini
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Śledzie pod pierzynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

iwonasg

postów: 1

07.03.2014 15:05

CYTUJ

Dziś na obiad postanowiłam przygotować rybkę wg przepisu. Mąż i syn krzywo patrzyli, ponieważ nie są fanami ryb. Po podaniu i spróbowaniu zachwytom nie było końca. Mój syn (9 lat) niejadek, który zawsze zostawia coś na talerzu po prostu pochłonął całą porcję. Zapytał skąd mam taki wspaniały przepis, potem skwitował że będzie oglądał odcinki ABC i wybierał menu na każdy dzień. Mam nadzieję, że sprostam jego oczekiwaniom:) Pozdrawiam i dziękuję za fantastyczne przepisy.

post edytowany 1 raz, ostatnio 07.03.2014 15:06

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.