Zapiekanka ziemniaczana

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

800 g ziemniaków (Bill poleca ekologiczne)

50 g masła + odrobina do nasmarowania formy

1 łyżka oliwy

2 duże cebule

drobno posiekane

1 łyżeczka tymianku + odrobina do dekoracji

500 ml bulionu drobiowego

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Natłuść masłem naczynie żaroodporne o pojemności 1,5 litra. Pokrój ziemniaki w cienkie plastry, najlepiej używając szatkownicy. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzej masło z oliwą. Smaż cebulę 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie. Wmieszaj tymianek i zdejmij z ognia. 1/3 ziemniaków ułóż na dnie naczynia. Pokryj 1/3 cebuli i dopraw. Pamiętaj, że bulion jest słony. Powtórz te czynności dwukrotnie, a potem zalej warzywa bulionem. Nakryj folią aluminiową i piecz przez godzinę. Zdejmij folię i piecz jeszcze 15-20 minut, aż wierzch się zrumieni. Przed podaniem posyp tymiankiem.

powrót

Podobne przepisy

Tęczowa zapiekanka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Clafoutis z brokułami, szynką i pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka z boćwiny, rodzynek i orzeszków piniowych
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 47)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.