Maryla Musidłowska

Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą


Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 49348

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 2
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

1 kg podgotowanych ziemniaków w mundurkach

0,5 kg świeżego szpinaku

250 g gorgonzoli

0,5 l śmietany

2 ząbki czosnku

gałka muszkatołowa

pieprz

sól

4 łyżki tartego parmezanu

50g masła - do zapiekania

łyżka masła do wysmarowania naczynia do zapiekania

 

 

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki z łupinek. Pokrój ziemniaki w plastry. W misce wymieszaj śmietanę z gorgonzolą. Dodaj zgnieciony czosnek. Sos dopraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Wymyj szpinak i odwiruj z wody. Nastaw piekarnik na 200 stopni C. Wysmaruj masłem naczynie do zapiekania. Ułóż w nim warstwami: ziemniaki, szpinak, sos, ziemniaki, szpinak, sos. Na wierzchu posyp startym parmezanem oraz kawałeczkami masła. Wstaw do piekarnika na 40 minut.

powrót

Podobne przepisy

Ziemniaki a la dauphinoise
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Muszle z brokułami z sosem serowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
Minizapiekanki z ziemniaków
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Śródziemnomorska zapiekana fasola z fetą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Zapiekanka z bekonu i jaj
Annabel  Langbein
Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 1)
trudność: brak
rodzaj dania: Zapiekanki
Ziemniaki à la boulangère
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aniela22

postów: 2

07.11.2016 21:33

CYTUJ

Wyobraźcie sobie, że ten przepis udało mi się zrobić bez naczynia żaroodpornego. Pożyczyłam koleżance a miałam chęć na ten przepis. Wypróbowałam garnek Gerlach Superior - wszystko zgodnie z przepisem a potem wstawiłam garnek do piekarnika i wyszło idealnie ! Produkt godny polecenia a marka znana od lat i wszystkie przepisy wyjdą, nawet przy brakach w wyposażeniu :)

Joanna Martel

postów: 6

26.09.2016 14:50

CYTUJ

Dobry przepis, kuchnia wloska bez mięsa też jest pyszna :)

gryshik

postów: 1

28.12.2015 11:10

CYTUJ

dodałbym jeszcze jakiegoś mięska

lodozerca

postów: 4

27.11.2015 09:45

CYTUJ

Może to nie jest lekkie danie, ale bardzo sycące i dość proste w przygotowaniu.

szalviqa

postów: 13

13.11.2015 10:28

CYTUJ

Kaloryczne danie, ale smak zdecydowanie wygrywa :D Mozna od czasu do czasu zjesc tak wyborna zapiekanke, a potem isc na maraton na silke.

To_mech

postów: 3

02.11.2015 10:59

CYTUJ

Bardzo lubie szpinak :D

gormozolnik

postów: 4

31.08.2015 16:24

CYTUJ

świetny danie :D

miranda2013

postów: 4

20.05.2015 13:34

CYTUJ

pyyyszne, ale ciężkie

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.