Marieta  Marecka

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

400 g mielonego mięsa

3 ząbki czosnku

świeży tymianek

ok. 100 g sera pleśniowego

200 ml śmietanki 36%

50-75 ml mleka

4-5 sporych ziemniaków

gałka muszkatołowa

pieprz

sól

masło do wysmarowania formy do pieczenia

oliwa

ok. 1 szklanki drobno startego żółtego sera

Przygotowanie:

Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku.
Rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę oliwy, przekładamy mięso i smażymy, aż mięso zrobi się lekko rumiane.
W trakcie dość często mieszamy i rozdrabniamy mięso na patelni.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w bardzo cienkie plastry.
Formę do pieczenia smarujemy masłem.
Mleko i śmietankę przelewamy do rondelka, dodajemy pokruszony ser i ząbek czosnku pokrojony w plastry. Dodajemy 2 gałązki tymianku i powoli podgrzewamy mieszając, aż ser się rozpuści. Ściągamy z ognia i studzimy.
Spód formy do zapiekania wykładamy plastrami ziemniaków na zakładkę, doprawiamy je startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem, posypujemy listkami tymianku, wykładamy porcję mięsa, posypujemy serem i zalewamy częścią sosu, znów układamy ziemniaki, przyprawiamy aż zużyjemy wszystkie składniki.
Warstwa z ziemniakami powinna być ostatnia. Polewamy sosem, obsypujemy serem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st. na ok. 45 minut.

powrót

Podobne przepisy

Żeberka wieprzowe w marynacie miso
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Kurczak po baskijsku
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Quesadillas z chorizo
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.