Lucinda Scala  Quinn

Zapiekanka ze słodkich ziemniaków z cheddarem


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

Zapiekanka ze słodkich ziemniaków z cheddarem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

2 duże słodkie cebule

pokrojone w cienkie plastry

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cynamonu

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

masło do wysmarowania naczynia

1 kg słodkich ziemniaków

obranych i pokrojonych w cienkie plastry

3 szklanki startego cheddara

1 szklanka śmietany kremówki

1 szklanka bulionu drobiowego

 

 

Przygotowanie:


Na średnim ogniu rozgrzać w rondlu oliwę. Dodać cebulę i smażyć aż zmięknie i lekko się skarmelizuje, ok. 12 - 15 minut. Wymieszać w miseczce wszystkie przyprawy. Wysmarować masłem duże żaroodporne naczynie i włożyć do niego jedną trzecią ziemniaków. Posypać połową mieszanki przypraw. Przykryć połową cebuli i jedną trzecią cheddara. Ułożyć następną warstwę ziemniaków i posypać resztą przypraw. Przykryć resztą cebuli i jedną trzecią cheddara. Ułożyć ostatnią warstwę ziemniaków. Polać zapiekankę śmietaną wymieszaną z bulionem i posypać pozostałym serem. Przykryć folią aluminiową i wstawić na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 175° C. Potem zdjąć folię, zwiększyć temperaturę do 220° C i piec jeszcze 45 minut.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka pasterska z puree ziemniaczanym po irlandzku
Sophie Dahl
Przepis z programu Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Tęczowa zapiekanka
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Zapiekanka z suszonego dorsza
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szparagi à la Jarosław Iwaszkiewicz
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zapiekanka mięsno-warzywna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zapiekanka wiejska z batatmi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.