Tomasz Jakubiak

Zapiekanka z ziemniaków i bakłażanów z mięsnym sosem


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki

Zapiekanka z ziemniaków i bakłażanów z mięsnym sosem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g mielonej koźliny

3 czerwone cebule

6-7 ząbków czosnku

chilli

olej

szczypta ziaren kolendry

3 łyżki jasnego sosu sojowego

3 łyżki miodu

¼ szklanki winnego octu

2 bakłażany

6-7 ziemniaków

listki świeżej kolendry

150 g żółtego startego sera np. gouda, kaszubski

Orzeźwiający napój:

litr zsiadłego mleka

garść koperku

szczypior

4-5 pomidorków cherry

sól

chlust oliwy

Przygotowanie:

Cebulę, czosnek i papryczkę chilli posiekaj. Na dużej ilości oleju podduś posiekane warzywa i mielone mięso. Dopraw solą, pieprzem, ziarnami kolendry. Dodaj sos sojowy, miód i ocet.
Bakłażana pokrój w grubsze plastry, a ziemniaki w cienkie plastry.
W naczyniu żaroodpornym na spodzie z odrobiną oliwy ułóż warstwę ziemniaków. Posól je. Następnie ułóż warstwę z plastrów bakłażana i warstwę mięsa. Czynność powtórz z kolejną warstwą. Zapiekankę przykryj folią i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 -190 stopni.
Następnie posyp zapiekankę startym serem i zapiekaj zapiekankę przez 5 minut, aż ser się roztopi.
Super dodatkiem do zapiekanki będzie orzeźwiający napój ze zsiadłego mleka.
Koperek, szczypior i pomidorki posiekaj. W dzbanku połącz posiekane warzywa z zsiadłym mlekiem. Dopraw solą i oliwą. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka rybna pachnąca dymem z serem ricotta
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kalafiorowe gratin
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cannelloni ze szpinakiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Zapiekanki
Pory zapiekane w sosie curry
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki, Dania wegańskie
Parmigiana z grzybów
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i gorgonzolą
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

barbod

postów: 8

16.09.2015 11:57

CYTUJ

Próbowałem, ale jeszcze oprócz bakłażana dodałem cukinię

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.